• info@somnus.com.tr
  • Fahrettin Kerim Gökay Cad. Dr. Mithat Süer Sokak No:1 Ak Apartmanı Daire:14 Kadıköy / İSTANBUL

Horlamaya Çözüm

Horlamaya ÇözümHorlama Nedir? 

Üst solunum yolunda bir darlık ya da sarkıklık yoksa uykuda nefes alıp verirken herhangi bir ses ortaya çıkmaz. Üst solunum yolu dar ise, yumuşak damak ve küçük dilde sarkma söz konusu ise havanın bu dokulara çarpıp titreştirmesi ile horlama ortaya çıkar.

Horlama Tehlikeli midir?

Beraberinde nefes durmaları gözlenmiyorsa basit horlama adını verdiğimiz bir tablo söz konusudur. Basit horlamada kalp-damar hastalıkları açısından risk söz konusu değildir. Basit horlaması olan kişilerde sabah yorgun kalkma ve gündüz uyku hali şikayetleri olmaz.

Horlama-uyku apnesi

Uyku apnesi olan hastalarda kesintili ve çok gürültülü horlama ortaya çıkar. Nefes durmalarından çıkarken harcanan eforla birlikte çok yüksek şiddetli horlama sesi duyulur.

Horlama nasıl değerlendirilir?

Horlaması olan hastalarda muayene sırasında sabah yorgun kalkma, gece sık tuvalete kalkma, gece baş-boyun bölgesi terlemesi, gündüz uyku hali, özellikle küçük tansiyonda yükseklik bulguları değerlendirilir. Bu şikayetlerin olduğu hastalarda uyku testi yapılması gerekir. Merkezimiz İstanbul Anadolu yakasında horlama ve uyku apnesini değerlendiren, 30 yıllık tecrübe ile horlama-uyku apnesi tedavisi yapan bir merkezdir. 

Horlamaya Çözüm

Horlama tedavisi basit horlama ve uyku apnesine eşlik eden horlama tanısına göre değişkenlik gösterir. Basit horlamada üst solunum yoluna yönelik cerrahi girişimler başarılı olmaktadır. Uyku apnesine eşlik eden horlamada, saatte ortaya çıkan nefes durma sayısı, oksijen düzeyi, eşlik eden kardiyovasküler hastalıklar, hastanın obezite durumu ve nefes durmalarının pozisyonla ilişkisine göre cerrahi tedavi ya da maske tedavisi seçenekleri değerlendirilir.

 

0 216 411 01 33