• info@somnus.com.tr
  • Fahrettin Kerim Gökay Cad. Dr. Mithat Süer Sokak No:1 Ak Apartmanı Daire:14 Kadıköy / İSTANBUL

Uyku Apnesi Tedavi İstanbul

Uyku apnesi nasıl tedavi ediliyor?

Uyku-apnesinin tedavisinde temel olarak 3 tedavi şekli bulunmaktadır. Hastalığın şiddetine, hastanın çene ve boğaz yapısına ve ek hastalıkların varlığına göre tedavi belirlenir. Ağız içi aparatlar, üst solunum yoluna yönelik cerrahi tedaviler ve pozitif basınçlı hava veren PAP adını verilen maske tedavileri temel tedavi şekilleridir. Son yıllarda üst solunum yolunu açık tutmaya yönelik ilaç tedavileri ve fizyoterapi ile o bölgedeki kasları güçlendirmeye yönelik tedavi alternatifleri için çalışmalar yapılmakla birlikte henüz uygulamalarda sınırlı olarak yer almaktadır.   

 

Uyku maskesi nedir?

Tıkayıcı uyku-apnesi olan hastalarda burun ya da ağız-burun maskeleri aracılığıyla üst hava yoluna basınçlı hava verilerek horlama ve nefes durmalarını ortadan kaldırmaya yönelik PAP adı verilen cihazlardır. PAP cihazları, oda havasını belirlenen basınçta maske aracılığıyla hastaya vermektedir.

 

Maske kullanırken nelere dikkat edilmelidir?

Maske, hastanın burun ve yüz yapısına uygun ve hastayı rahatsız etmeyen materyallerden yapılmış olmalıdır. Hastanın maske alırken belirli bir süre maske çeşitlerini denemesi ve kendine en uygun maskeyi seçmesi önerilir.

 

Maske ayarının belli aralıklarla değişmesi gerekiyor mu?

Cihazın basıncı uyku laboratuarlarında hastanın horlamasının, nefes durmalarının ortadan kalktığı, uykunun ve oksijen seviyelerinin normal hale geldiği basınç olarak belirlenir.Hastanın basıncı belirlendikten sonra büyük kilo değişimleri söz konusu değilse hasta belirlenen basınçta cihazını kullanmaya devam eder. Altı aylık periyotlarla cihazların içinde bulunan hafıza kartlarından hastanın o dönem içerisindeki kullanım süreleri ve nefes durmalarına ait veriler kontrol edilir. Bu verilerde herhangi bir problem saptanmıyorsa cihazın basıncında değişiklik yapılmaz. 

 

Cihazlar ses çıkarıyor mu?

Cihazların ses düzeyi oldukça düşük seviyededir, hastayı ve çevresindekileri rahatsız etmez.

 

Hasta ne zaman rahatlamaya başlıyor?

Cihazın basıncı ayarlandıktan sonra hasta ilk geceden itibaren rahatlamaya başlar. 

 

Pozisyon değişikliği bir tedavi yöntemi midir?

Sadece sırtüstü pozisyonda nefes durmaları olan hastalarda sırta yerleştirilen bir tenis topu ya da sırtüstü yatmayı engelleyecek pozisyon yastıkları ile sırtüstü yatış engellenerek tedavi yapılabilir.

 

Diş hekimlerinin hazırladığı apareyler faydalı mı?

Diş hekimlerinin hazırladığı ağız içine yerleştirilen aparatlar hafif düzeydeki hastalarda tedavi alternatifleri arasında yer almaktadır. Orta ve ileri düzeydeki hastalarda çok işlevsel değildir.

 

Egzersiz çözüm mü?

Son yıllarda üst solunum yolunu açık tutan kaslara yönelik egzersizler uyku-apnesinde tadavi alternatifi olarak çalışılmaya başlanmıştır. Hafif hastalarda nefes durma sayısını azalttığı bildirilmektedir. 

Genel egzersiz uygulamaları ise hastaların kilo vermesine yardımcı olarak tedaviye katkı sağlamaktadır.

 

ONLINE RANDEVU FORMU

0 216 411 01 33