• info@somnus.com.tr
  • Fahrettin Kerim Gökay Cad. Dr. Mithat Süer Sokak No:1 Ak Apartmanı Daire:14 Kadıköy / İSTANBUL

Uyku Apnesi Tedavisi İstanbul

  • Anasayfa
  • Uyku Apnesi Tedavisi İstanbul

Uyku Apnesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Kalp-damar ve beyin-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, obesite ve diabet görülme oranları uyku-apneli hastalarda normal kişilere göre oldukça artmıştır. Hipertansiyon nedeniyle tedavi edilen ve çoklu ilaç kullanımına rağmen tansiyonu kontrol edilemeyen hastalarda tıkayıcı-uyku apne sendromu görülme oranları oldukça yüksektir. By-pass geçirmiş ya da stent uygulaması yapılmış hastalarda uyku-apnesi tedavi edilmediğinde damarların yeniden tıkanma oranlarında artış bildirilmektedir. Sabah yorgun uyanma ve gündüz uyku hali nedeniyle iş performansları ve sosyal yaşantıları bozulan hastalarda depresyon, kaygı bozuklukları ve öfke kontrol bozuklukları da sıklıkla görülen psikiyatrik sorunlardır.

İstanbul Uyku Apnesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İstanbul uyku-apnesinin tedavisinde temel olarak 3 tedavi şekli bulunmaktadır. Hastalığın şiddetine, hastanın çene ve boğaz yapısına ve ek hastalıkların varlığına göre tedavi belirlenir. Ağız içi aparatlar, üst solunum yoluna yönelik cerrahi tedaviler ve pozitif basınçlı hava veren PAP adını verilen maske tedavileri temel tedavi şekilleridir. Son yıllarda üst solunum yolunu açık tutmaya yönelik ilaç tedavileri ile fizyoterapi ile o bölgedeki kasları güçlendirmeye yönelik tedavi alternatifleri için çalışmalar yapılmakla birlikte henüz uygulamalarda sınırlı olarak yer almaktadır. Maske kullanan hastalarda iyileşme, cihaz kullanılmaya başlandığı andan itibaren ortaya çıkar. Cerrahi yapılan hastalarda dokuların iyileşmesi, ödemlerin azalması 7-8 haftalık bir zaman gerektirir. Bu süreçten sonra hastalar kendilerini iyi hissederler. Ağız içi aparat kullanan hastalarda, hastalığın şiddeti hafif ve aparat hastanın ağız ve çene yapısına uyumlu yapıldıysa kullanılmaya başlanmasıyla birlikte etkisini gösterir.

Uyku Apnesi Tedavisi Sonrasında Şikayetler Tekrarlar mı?

Tedaviye başlandıktan sonra hasta kilosunu koruyabiliyorsa PAP tedavisi sonrası şikayetlerde tekrarlama gözlenmez. Yaşla birlikte kas tonusu azalmasıyla cihaz basıncında değişiklik yapmak gerekebilir. Cerrahi tedavileri sonrası hastanın nefes durmaları saatte 5’in altına inmediyse, hasta operasyon sonrası kilo almaya devam ettiyse şikayetlerde tekrarlama görülebilir.

Uyku Apnesi Tedavisinde Ameliyat Gerekir mi?

Tıkayıcı-uyku apnesi düşünülen hastalarda uyku testi yapılarak hastalığını derecesi belirlenir. Saatte 5 kez nefes durması ve solunum azalması olan hastalar normal olarak kabul edilirken saatte 5-15 arası hafif, 15-30 arası orta düzeyde, 30’un üzeri ileri düzeyde uyku-apnesi olarak değerlendirilir. Hafif ve orta düzeyde bulunan hastalarda hastanın kalp damar hastalığı, diabet gibi ek hastalıkları yoksa, ileri düzeyde bir obezite tabloya eşlik etmiyorsa ve hastanın çene yapısı çok geride değilse ameliyat kararı verilebilir. Ameliyat yapılacak bölge uyku-endoskopisi adı verilen bir yöntemle belirlenir, daralan bölge tespit edilerek ameliyat planı yapılır. Çene yapısı geride olan hastalarda çenenin önde konumlanmasını sağlayacak kemik yapıyı da değiştirecek cerrahi operasyonlar planlanabilir ki bu ileri düzeydeki, başka tedavilere uyum gösteremeyen hastalarda tercih ettiğimiz bir yoldur.

Uyku Apnesi Tedavisinde Hastanın Şikayetleri Ne Zaman Geçer?

Cihaz kullanan hastalarda, cihazın basıncı ayarlandıktan sonra hasta ilk geceden itibaren rahatlama başlar. Ameliyat olan hastalarda 7-8 hafta süren bir iyileşme süreci sonrası hastada düzelme başlar.

Uyku Apnesi Nedenleri Nelerdir?

Çenenin küçük ve geriye doğru olması, küçük dilin uzun, yumuşak damağın sarkık olması üst soluk yolunu daraltan sebeplerdir. Tiroid bezinin az çalışması ve yoğun sigara kullanımı üst solunum yolunda ödem oluşumuna yol açarak nefes durmalarının ortaya çıkışını kolaylaştırabilir. Çene altında yağlanma olması da üst soluk yolunu açık tutan kaslarda zayıflık yaratarak solunum yolunun açık kalmasını zorlaştırır.

0 216 411 01 33